KEhiDUPan Guru

BLOG INI DIHASILKAN UNTUK BERKONGSI KEHIDUPAN DALAM DUNIA PERGURUAN / PENDIDIKAN

KEPADA SESIAPA SAHAJA YANG MEMPUNYAI PANDANGAN, IDEA,PENGALAMAN,PENGETAHUAN DAN GAMBAR/VIDEO UNTUK DIKONGSI BERSAMA..SAYA AMAT MENGALUKAN..




Wednesday, August 8, 2012

> KELAS GITAR PERCUMA


Ini kelas gitar' free of charge' sajer buat - objektif kelas nak bagi pendedahan kat bebudak yang mana ada gitar kat umah tapi tak tau nak buat aper..jadi kelas nie just untuk student yang ada gitar kat umah ler...



mula-mula ajar bebudak nie nama tali yang ada kat gitar tuh..sebagai pengenalan...bila dah tau nama tali nanti senang la nak pegi beli di kedai nanti..kalau nak tukar tali tu nanti..


bila dah tau nama tali2 tuh..baru la cikgu  ajar camner nak TUNE gitar tu plak..hah..yang pendengaran kena peka la skit..sebab..kalau takda...mesin tuner,bebudak nie dapat tau la skit2 cara nak ' tuning' gitar tuh cara manual..


bila dah tau teknik nak tuning tali tuh, pastu baru la - belajar penjarian kord asas gitar..


mula-mula mestila kord C dulu ajar..bila dah cantik tekan kord penjarian C Major tuh..baru leh strumming skit..nak tengok betul ker bunyi kord C Major tuh...kekadang tak bunyi pun ada..





OK lepas tuh kord G Major..hah..cukup setakat tu dulu..bagi cantik..k nanti ada kelas pulak korang mesti kena bleh main dan bunyi kan 2 kord tuh



1 comment: